
Fistaszki uprawia się głównie w Chinach, Indiach, USA oraz Afryce. Obecnie istnieje ponad 300 odmian orzeszków ziemnych, które sprzedaje się w łupinach lub przetwarza w solone lub słodzone smakołyki. Świetnie komponują się z potrawami orientalnymi, a masło orzechowe które jest z nich wytwarzane, cieszy się popularnością na całym świecie.
Orzechy arachidowe są bogate w tłuszcze, większość z nich stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają również dużą ilość błonnika, witamin (głównie z grupy B i witaminę E) oraz minerałów (takich jak np. żelazo, magnez, mangan, cynk, miedź). W fistaszkach znajdziemy również sporo korzystnych dla zdrowia flawonoidów, fitosteroli i kwasów fenolowych. Są świetną propozycją dla osób niespożywających mięsa, ponieważ zawierają dużą ilość białka. Fistaszki zawierają też leucynę, wspomagającą proces budowy mięśni.
Regularne spożywanie orzechów ziemnych może korzystnie wpływać na pracę naszego serca, zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz udaru. Sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu we krwi . Mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antynowotworowe. Ograniczają proces tworzenia się kamieni w nerkach oraz przeciwdziałają utracie gęstości kośćca. Dodatkowo wspomagają pamięć, koncentrację, a także sprawność seksualną.
Istnieją jednak wątpliwości dotyczące zdrowotnych właściwości fistaszków. Wynikają one głównie z mało korzystnej proporcji kwasów omega 6 do omega 3 oraz dość znacznej zawartości kwasu fitynowego, który może utrudniać wchłanianie żelaza, cynku czy wapnia. Fistaszki są również dość kaloryczne, jednak szybko dają uczucie sytości. Poza tym charakteryzuje je niski indeks glikemiczny, co akurat czyni je świetną przekąską dla cukrzyków.
Kluczem czerpania z orzechów arachidowych ich właściwości zdrowotnych jest ilość spożywanych fistaszków – należy je zjadać w umiarkowanej ilości oraz zadbać o zróżnicowanie jadłospisu. Z diety należy wykluczyć orzechy przetworzone, zawierające sól lub cukier.
Niestety orzechy arachidowe są jednym z produktów, które stosunkowo często wywołują silne reakcje alergiczne – dlatego osoby uczulone na fistaszki nie mogą ich spożywać. Dodatkowo powinny one sprawdzać etykiety produktów, które kupują, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że znajdują się w nich dodatki z zawartością orzechów ziemnych.
Osoby zmagające się z problemami z tarczycą, powinny uważać na spożywanie orzechów arachidowych. Fistaszki można włączyć do diety w małej ilości i tylko pod kontrolą lekarza.
Obecne są w każdym domu, choć z ich towarzystwa najczęściej nie zdajemy sobie sprawy. Czym są roztocza? Jak z nimi walczyć? Oto garść informacji na ten temat.