
Kawa zbożowa powstaje na bazie prażonych nasion zbóż, takich jak żyto, jęczmień, orkisz lub pszenica. Jej naturalna odmiana nie zawiera barwników i konserwantów. Można ją kupić w opakowaniach z dodatkiem cykorii, buraka cukrowego lub przypraw korzennych. Jedni podają ją w postaci czystego naparu, inni lubią popijać kawę zbożową z dodatkiem cukru, mleka czy śmietanki.
Naturalna kawa zbożowa jest przede wszystkim napojem niskokalorycznym i …pysznym – jest wiele osób, które uważają, że smakuje lepiej od tradycyjnej „małej czarnej”. Nie uzależnia, nie podrażnia śluzówki żołądka (redukuje refluks i zgagę), w wielu aspektach pozytywnie wpływa na nasz organizm. Z uwagi na fakt, że zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, kawa zbożowa pobudza perystaltykę jelit. Dzięki temu świetnie sprawdza się w walce z zaparciami. Napój ten jest bogaty również w naturalne antyoksydanty, minerały (selen, magnez, fosfor, potas, cynk) oraz witaminy z grupy B. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływa na wydzielanie żółci. Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. W związku z tym nie ma przeciwwskazań, by spożywać ją przed snem; mogą ją pić osoby borykające się z nadciśnieniem. Kawa zbożowa jest napojem, który może być podawany seniorom, dzieciom i kobietom w ciąży.
Kawa zbożowa posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jednak nie można nie wspomnieć o tym, że zawiera ona (podobnie jak tradycyjna kawa czarna czy pieczywo) związki akrylamidu, będące efektem obróbki termicznej ziaren zbóż. Dlatego kawy zbożowej nie zaleca się spożywać bez ograniczeń, należy ją pić w umiarkowanych ilościach.
Napój ten charakteryzuje dość wysoki indeks glikemiczny (około 60), dlatego nie jest zalecany chorym na cukrzycę. Kawa zbożowa zawiera gluten, w związku z czym z diety muszą ją wykluczyć osoby, które cierpią na jego nietolerancję oraz chore na celiakię (alternatywą może być tu kawa zbożowa bezglutenowa).
Ta, która nie zawiera żadnych sztucznych aromatów i nienaturalnych dodatków. Jeśli nie lubisz smaku naturalnej kawy zbożowej, napój możesz wzbogacić samodzielnie, dodając do niego odrobinę miodu, wanilii czy cynamonu.
Kawę zbożową można parzyć w wodzie (jest wtedy bardziej aromatyczna) lub w mleku (wówczas charakteryzuje się delikatnym smakiem). Niektórzy parzą ją w wodzie i do tak przygotowanego napoju dodają trochę mleka.
Obecne są w każdym domu, choć z ich towarzystwa najczęściej nie zdajemy sobie sprawy. Czym są roztocza? Jak z nimi walczyć? Oto garść informacji na ten temat.