
Orzech włoski jest liściastym drzewem z rodziny orzechowatych, którego owoce są jadalne i wykorzystywane zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. W Polsce uprawiany jest od kilkuset lat i nie wymaga szczególnych warunków glebowych.
Orzechy włoskie są kaloryczne, ale warto je regularnie spożywać. Są one nieocenionym źródłem białka oraz niezwykle zdrowych, wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To skarbnica witamin (E, A, B, K, C) i minerałów: potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu oraz jodu.
Zdecydowanie tak. Orzechy włoskie mają niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Chronią układ krążenia, obniżając poziom złego cholesterolu oraz przeciwdziałając powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów. Co ważne, regulują one ciśnienie krwi, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca.
Orzechy włoskie niezwykle korzystnie wpływają na pracę naszego układu nerwowego. Swoim kształtem przypominają ludzki mózg i właśnie w sposób szczególny wspierają prace tego narządu. Dzięki orzechom włoskim nasz mózg wolniej się starzeje, mamy lepszą pamięć i koncentrację.
Dodatkowo orzechy włoskie świetnie sprawdzają się przy zatruciach bakteryjnych żołądka. Są również silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki, obniżając tym samym ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
Orzech włoski jest popularnym składnikiem wielu produktów kosmetycznych: kremów, peelingów i maseczek przeznaczonych szczególnie do pielęgnacji cery tłustej ze skłonnością do powstawania zmian trądzikowych. Wyciąg z orzechów dodawany jest do szamponów. Liście drzewa służą również do moczenia zmęczonych stóp.
Kwestię spożywania orzechów włoskich powinny skonsultować z lekarzem osoby chore na kamicę nerkową. Powinny one zniknąć z menu alergików uczulonych na orzechy.
Obecne są w każdym domu, choć z ich towarzystwa najczęściej nie zdajemy sobie sprawy. Czym są roztocza? Jak z nimi walczyć? Oto garść informacji na ten temat.