
Ser żółty nakładamy na chleb, pizzę i zapiekanki. Dodajemy go do sałatek, burgerów i naleśników. Ma spore grono miłośników na całym świecie – chętnie go kupujemy, ponieważ jest… po prostu smaczny. Ale czy służy naszemu zdrowiu?
Wg zapisów regulowanych przez prawo Unii Europejskiej, serem żółtym nazywamy produkt, który jest wytworzony wyłącznie z mleka, soli oraz bakterii kwasu mlekowego. Niestety niektórzy producenci dodają do niego różnego rodzaju, niekoniecznie zdrowe dodatki, takie jak np. barwniki, konserwanty czy utwardzony olej palmowy. W takiej sytuacji mamy do czynienia z produktem seropodobnym, w nazwie którego powinien być pominięty człon „ser”. Dlatego ważne jest, abyśmy sprawdzali składniki wyrobu, który wkładamy do sklepowego koszyka.
Żółty ser charakteryzują wysokie wartości odżywcze, ponieważ zawiera mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Produkt ten to bogate źródło wapnia i białka, które są niezbędne dla mocnych i zdrowych kości. Dodatkowo w żółtym serze znajdziemy witaminy A oraz D. Dostarcza on również cynku, potasu, fosforu selenu i magnezu.
Mimo tego, że żółty ser zawiera mnóstwo składników korzystnych dla naszego zdrowia, trzeba pamiętać, iż jest to produkt wysoce kaloryczny – jeden plasterek zawiera około 70-80 kcal. Wszystko przez to, że zawiera dużą ilość nasyconych tłuszczów. Tłuszcze te spożywane w nadmiarze prowadzą do wzrostu tzw. złego cholesterolu. Niestety żółty ser zawiera w swoim składzie ma znaczną ilość soli, potrzebną w procesie jego produkcji. A jak wiadomo, soli powinniśmy unikać w naszym codziennym jadłospisie. Produkt nie jest wskazany osobom, cierpiącym na nietolerancję laktozy. Żółty ser jest ciężkostrawny i może powodować wzdęcia. Obecność w produkcie tyraminy może powodować bóle głowy u osób, które spożywają duże ilości sera żółtego.
Czy żółty ser jest zdrowy? Z pewnością jest ważnym składnikiem naszego jadłospisu, ale spożywanie go w naprawdę znacznych ilościach nie jest wskazane. Jeśli mamy wątpliwości, czy powinniśmy spożywać żółty ser, skontaktujmy się w tej sprawie z lekarzem, który oceniając nasz stan zdrowia zadecyduje o ewentualnym wykluczeniu produktu z naszej diety. Również dietetyk pomoże nam tak skomponować codzienne menu, aby ilość spożywanych kalorii oraz tłuszczów była prawidłowa. W takiej sytuacji koneserzy żółtego sera być może nie będą musieli całkowicie rezygnować z jego spożycia.
Obecne są w każdym domu, choć z ich towarzystwa najczęściej nie zdajemy sobie sprawy. Czym są roztocza? Jak z nimi walczyć? Oto garść informacji na ten temat.